Χ. Μαρτάκος: Η ενίσχυση του προϋπολογισμού θα βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους

Δευτέρα, 7 Αυγ 2023
Συνέντευξη στη Δέσποινα Καραγιαννοπούλου | iatronet.gr

«Meet the Expert», ονομάζεται το νέο εγχείρημα της Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.) και όπως τόνισε στο iatronet.gr ο πρόεδρος της Ενωσης, κ. Χρήστος Μαρτάκος, ο στόχος είναι να ενταθούν οι συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες του Υπουργείου Υγείας αλλά και ακαδημαϊκούς, ενώ δεν παρέλειψε ως στέλεχος εδώ και πολλά χρόνια στην φαρμακευτική αγορά να αναφερθεί στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί θεμέλιο λίθο για την Φαρμακευτική Πολιτική στη χώρα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους.

Μολονότι η ΕΛ.Ε.Μ.Α. δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο από την ίδρυσή της, το αποτύπωμά της στην αγορά του market access  είναι ισχυρό και το έργο της ως  επιστημονική και επαγγελματική ένωση έχει αναγνωριστεί και από παράγοντες του Υπουργείου Υγείας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το πρόσφατο εγχείρημά σας, το  «Meet the Expert», όπου στην πρώτη σας συνάντηση βασική ομιλήτρια ήταν η Dr. Κωνσταντίνα-Βασιλική Γκογκοζώτου, Μη Εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ – Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Τι προσδοκάτε από αυτές τις υψηλού επιπέδου συναντήσεις;

Αγαπητή κυρία Καραγιαννοπούλου, καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο εσάς όσο και το Iatronet, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ΕΛ.Ε.ΜΑ μάς έδωσε βήμα για να προβάλλουμε τόσο τον σκοπό, όσο και τις δραστηριότητες της ‘Ενωσης. Σκοπός της ΕΛ.Ε.ΜΑ είναι η ενίσχυση των μελών της, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν αρτιότερα το έργο τους και τελικά να γίνουν οι νέες θεραπείες προσβάσιμες και προσιτές στους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώσαμε την πρώτη συνάντηση Market Access for Non Market Access, η οποία ομολογουμένως είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, και συνεχίζουμε με τη συνεργασία των Ακαδημαϊκών φορέων της χώρας μια σειρά συναντήσεων υπό την επωνυμία «Meet the Expert», τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν τα μέλη της ΕΛ.Ε.ΜΑ και μάλιστα χωρίς κόστος. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις προσδοκούμε να γίνουν αντιληπτά το έργο και ο σκοπός των διαφόρων μερών, ώστε το έργο μας ως στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς να είναι πλέον παραγωγικό.

Στην πρώτη συνάντηση τονίστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, Dr. Κωνσταντίνα-Βασιλική Γκογκοζώτου, ποιο είναι το έργο της επιτροπής, πώς αυτό επιτελείται και ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ενώ δόθηκε η δυνατότητα των μελών μας να συνομιλήσουν μαζί της και να ανταλλάξουμε απόψεις, οι οποίες είναι χρήσιμες για όλους.
Σημαντικό σημείο είναι ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι καθυστερήσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, ενώ έγινε εκτενής αναφορά για το μελλοντικό πρόγραμμα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, γεγονός που διευκολύνει τα μέλη μας στην προετοιμασία τους.
Η συνέχεια των συναντήσεών μας περιλαμβάνει την Πρόεδρο στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ) κυρία Φλώρα Μπακοπούλου  στις 21.09.2023 (17:00-20:00) στο Αμφιθέατρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας. 
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας με στελέχη της πολιτείας και πιστεύω ότι από αυτές όλοι έχουμε να κερδίσουμε και περισσότερο οι ασθενείς στη χώρα μας.

Ως πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Α, ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα από την πρώτη συνάντηση «Meet the Expert», όσον αφορά τα στοιχεία που παρουσίασε η βασική σας ομιλήτρια, αλλά και την ανταπόκριση που είχε η εκδήλωση από τη συμμετοχή στελεχών του market access;

Για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να δούμε αυτά τα στοιχεία σε μια συνάντηση και να τα συζητήσουμε με κριτική διάθεση. Η αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, όπως αυτή μετράται από το πόσες συναντήσεις έγιναν, πόσα νέα φάρμακα μπήκαν στην αποζημίωση και τι χρήματα μεταφέρθηκαν από το Clawback σε εκπτώσεις είναι εντυπωσιακή.

Ωστόσο, από την άλλη, οι κλειστοί προϋπολογισμοί παρόλο που δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον για τα σκευάσματα που συμμετέχουν σε αυτούς, δημιουργούν ένα περισσότερο ασταθές περιβάλλον σε όσα παραμένουν σε ανοικτούς προϋπολογισμούς και μάλιστα χωρίς την επιπλέον χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη.

Πάγια όμως θέση της ΕΛ.Ε.ΜΑ είναι να μη σχολιάζει πολιτικές θέσεις, αφού αυτό είναι έργο άλλων Ενώσεων και Συνδέσμων, που βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας όσον αφορά τις συναντήσεις σας με άλλους κρατικούς φορείς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Meet the Expert”; Με ποιους επιστήμονες θα υπάρξουν ενημερωτικές εκδηλώσεις;

Όπως σημείωσα και παραπάνω, συνεχίζουμε με την Πρόεδρο της ΕΕΦΑΧ, οι αλλαγές στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο της αξιολόγησης Φαρμάκων είναι σημαντικές και η κοινή κλινική αξιολόγηση είναι προ των πυλών. Θεωρώ λοιπόν ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα βοηθήσει τα μέλη μας στην καλύτερη προετοιμασία τους.

Θα συνεχίσουμε με όλους τους Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους οργανισμών όπως η ΕΚΑΠΥ, το ΙΦΕΤ, ο ΕΟΦ και η ΕΚΑΠΤΥ, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους βέβαια και εφόσον μας κάνουν την τιμή να αποδεχθούν την πρόσκλησή μας.

Τέλος, θα θέλαμε να έχουμε συναντήσεις και με Στελέχη των Συνδέσμων τόσο της Φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, PIF, ΠΕΦ) αλλά και στελέχη του ΥΥΚΑ, ίσως και με τον ίδιο τον Υπουργό.

Κ. Μαρτάκο, είστε στέλεχος εδώ και πολλά χρόνια στη φαρμακευτική αγορά. Γνωρίζετε ότι το βασικό αίτημα όλων των εταιρειών είναι να στηριχθεί η φαρμακευτική δαπάνη με επιπλέον κονδύλια, καθώς η παρούσα χρηματοδότηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού; Ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού και πόσο τελικά η υποχρηματοδότηση επηρεάζει την είσοδο των καινοτόμων σκευασμάτων στην αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών;

Κυρία Καραγιαννοπούλου σας ευχαριστώ για την ερώτηση, θα ήθελα όμως να τονίσω ότι καταρχήν στα διαχρονικά αιτήματα της Φαρμακοβιομηχανίας των Συνδέσμων και των εταιρειών μεμονωμένα είναι η ορθή πρακτική στη χρήση των φαρμάκων, ο καλύτερος έλεγχος, η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, και πάνω από όλα η ψηφιοποίηση του συστήματος με την ένταξη του Φακέλου ασθενούς και τη σύνδεση των συστημάτων (Διαγνωστικές Εξετάσεις, Συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία κλπ). Ευτυχώς κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται στην υλοποίηση των παραπάνω μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όμως και πάλι αυτό δεν αρκεί, καθώς οι δυσκολίες που προκαλούν οι επιστροφές, και κυρίως το clawback, είναι αδιαμφισβήτητες και φαίνεται ότι απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό αναγνωρίστηκε και από το ταμείο Ανάκαμψης όπου περιελήφθη μια μέθοδος για την επιπλέον χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το ότι καταλήγουν όλες οι εταιρίες να αναζητούν την επιπλέον χρηματοδότηση οφείλεται στο ότι τα υπόλοιπα απαιτητά ‘μέτρα δεν αποδίδουν ή δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα. 

Δεν είναι ούτε λογικό ούτε βιώσιμο η φαρμακευτική δαπάνη να χρηματοδοτείται από την Φαρμακοβιομηχανία με επιστροφές (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εκπτώσεις – συμφωνίες με την ΕΔ) στο ύψος που αυτές υπάρχουν σήμερα.

Και επαναλαμβάνω ότι αυτό αναγνωρίστηκε – εντοπίστηκε και συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα ταμειακής ανασυγκρότησης, καθώς η δημόσια κατά κεφαλή δαπάνη για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα που καταγράφεται στην Ελλάδα το 2019 (226€) βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (319€). 

Η ενίσχυση λοιπόν του προϋπολογισμού στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι κατά τη γνώμη μου θεμέλιος λίθος για τη Φαρμακευτική Πολιτική στη χώρα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους.